Klinikai vizsgálatok a Subacute Thyroiditis

Subacute thyroiditis. Subacut granulamatosus (De Quervain’s) thyreoiditis

alsó végtagi ízületi betegség ízületek és csontok gyógyszerei

Recommended Articles A pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései klinikai megjelenésük alapján heveny, szubakut és krónikus formákba oszthatók. Eredete pontosan még nem tisztázott, rendszerint két héttel a felső légúti virális infekciót követően jelentkezik.

A klinikai képet típusos esetben nyelési, illetve a fül felé sugárzó fájdalom uralja, a pajzsmirigy kifejezett tapintási érzékenységével.

A normális tartományban lévő thyreoidea-peroxidáz elleni antitest és TSH-receptor elleni antitest értékei az autoimmun eredetet kizárták. Az etanercept elhagyásával, valamint öt napig napi 16 mg, majd hét napig napi 8 mg, majd ezt követően napi 4 mg methylprednisolon adása mellett a beteg klinikai tünetei átmeneti javulás után romlottak, így a methylprednisolon-kezelést megismételtük öt napig napi 16 mg, majd két hónapig napi 8 mg ; ezután a pajzsmirigyfunkció és a gyulladásos állapot rendeződött. Esetismertetésünkben szeretnénk felhívni a figyelmet az etanercept egyik — Magyarországon elsőként leírt — esetleges mellékhatására, ami a pajzsmirigyfunkció időszakos ellenőrzését teszi szükségessé. Orv Subacute thyroiditis. The patient experienced pain in neck, and developed weakness, fever and dysphagia.

Jellemző a jelentősen gyorsult süllyedés, amely nem feltétlenül társul leukocytosissal és a C-reaktív fehérje emelkedésével. Lefolyásában négy fázis figyelhető meg: a destruktív gyulladásos folyamat átmeneti hyperthyreosissal jár, majd annak mérséklődése, illetve megszűnése euthyreoid állapotot eredményez.

Utóbbit átmeneti hypothyreoid fázis követi, subacute thyroiditis, a regeneráció beindulását követően, ismét normofunkció észlelhető. Az ultrahangos képen diffúz hypoechogen szerkezet látható, nem ritka azonban göbök előfordulása sem. A kórkép gyakran felismeretlen marad, vagy kezdeti szakaszát tévesen, hyperthyreosisként véleményezik és kezelik.

brachialis artrózis tünetei és kezelése artritisz lábujj és lábujj

Antitestvizsgálatok, pajzsmirigy-szcintigráfia, göbök fennállása esetén finomtű-aspirációs citológiai mintavétel segíthet a kórisme felállításában. Speciális kezelést általában nem igényel, a fájdalom vállízület gyógyító kezelés átmenetileg nem szteroid gyulladáscsökkentő, esetleg szteroid adható.

glükózamin és kondroitin komplex tabletta mit kell kenni ha az ízület fáj

A szerzők négy, részben eltérő subacute thyroiditis megjelenésű esetük bemutatásával a kórismézés és az elkülönítő diagnózis sarokpontjaira kívánják felhívni a figyelmet. Slatosky, J. Physician,61 4— Desailloud, R. Kramer, A. Thyroid,14 7— Bindra, A. Physician,73 10— Park, S. Korean J.

Brent, G. In: Melmed, S. Elsevier Health Sciences, Philadelphia, Galera-Davidson, H. In: Bibbo, M. Mandel, S.

SUBACUTE THYROIDITIS